reede, 19. mai 2017

Kevadine umbrohusalat pošeeritud muna ja sinepise kastmega


Viimane aeg on veel kevadisi värskeid noori umbrohtusid ja karulauku korjata, et talvest väsinud keha looduslike vitamiinidega turgutada. Nädalavahetusel aga tasub rõhku panna D-vitamiini omastamisele ning õues esimese grilli kõrvale mõni toitev ja mõnus salat kokku segada.

Mulle alati meeldib, kui salatis on (kasvõi ainult natukene) mõnda juustu ja kui parasjagu mozzarellat, kitsejuustu ega fetat kodus ei ole, siis lisan peotäie parmsani vm kõvema juustu laaste. Ja alati on toredaks lisanüansiks (pannil kergelt röstitud) seedermänni-, kõrvitsa-, päevalille- vm seemned, samuti piinia- vm pähklid. Siia aga panin ükskord põhjalikumalt kirja, kuidas minu arvates saada parimat salatit ;-)

Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.


Kaste:
3 sl extra virgin oliiviõli
1 tl sinepit
1 sl heledat suhkrusiirupit
soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Salat:
100 g erinevaid salatilehti
paar peotäit värskeid noori umbrohulehti (nt naat ja võilill) või karulauku
300 g kirsstomateid
150-200 g (kuum)suistulõhet 
peotäis meelepäraseid (pannil kergelt röstitud) seemneid või pähkleid
peotäis parmesanilaaste või 1 tükkideks rebitud mozzarella-pall 
2-4 muna vastavalt sööjate arvule (salatist jätkub pearoaks kahele, eelroana aga kuni neljale inimesele)
2 sl äädikat 
1 tl soola

Sega visplit kasutades või purgis loksutades kastmeained ühtlaseks kastmeks. Vala kaste kaussi pestud ja kuivatatud salati- ja umbrohulehtedele ning sega korralikult läbi. Lõika kirsstomatid pooleks ja sega salati hulka. Puista peale seemned ja juustulaastud või -tükid ning jaga salat sööjate taldrikutele. 


Viimasena pošeeri munad. Selleks löö muna väiksesse tassi ning lase veel kastrulis või potis kergelt keema minna, lisa äädikas ja sool ning tekita vees nö tsentrifuug ehk pane vesi vispli, noa vms abil keerlema. Pöörise keskele vala aeglaselt muna ja lase sellel 3-5 minut keeda sõltuvalt sellest, kui vedela kollasega muna soovid. Oluline on, et munavalge oleks tahenenud. Pildil olev vedela sisuga muna kees u 3 minutit. Tõsta muna vahukulbiga majapidamispaberile nõrguma ja aseta minuti-paari pärast iga sööja taldrikusse salatile. Jahvata peale veel musta pipart, puista soovi korral soolahelbeid ja naudi kohe.

Kommentaare ei ole: