esmaspäev, 7. august 2017

Kihiline šokolaadikook suviste marjadega



Mulle ikka hullult meeldib suvi ja seda isegi siis, kui ilmad pole päris kuumad! Just ükspäev mõtlesin, et olen saanud terve juulikuu trenni teha lühikestes pükstes ja muidu kanda kleite, mis on juba päris suur asi, arvestades viimaste aastate kliimamuutusi ja vastikult külma juunikuud. Õhtud ja ööd on küll jahedad, aga vähemalt päeval saab paljaste säärtega ringi lipata ja asi seegi. Eks kohanemisvõime ja oskus väikestest asjadest rõõmu tunda (ja üleüldse positiivne mõtlemine ja rõõmus meel) on muidugi praeguse suve jooksul hädavajalikud ning mul on vedanud, et neid kõiki on jätkunud :D

Olen nii suvisesse rütmi sisse elanud, et eriti hästi ei kujutagi ette enam teistmoodi. Tartus saab hommikut alustada aias marjade söömisega, värsket salatit ja muud kraami iga söögi korra juurde peenralt tuua, aias raamatut lugeda jma aega veeta ning mis peamine - õues süüa! :) Tartu turg on mu suur lemmik, aga Tallinnas olen nüüd harjunud Balti jaama turul käima, sest kodust 5-minutilise jalutuskäigu kaugusel oleval asukohal on ka omad eelised, lisaks saab sealt ka igasugust muud head kraami alates lihast ja kalast, lõpetades kukeseente, värske leiva, maiustuste, küpsetiste, imehea kohvi ja igasuguste muude asjadega. Enam ei kujutagi elu ette ilma, et igapäevaselt värskeid aedvilju  ostaks ja neist midagi mõnusat teeks, või vähemalt kilo marju päeva jooksul ära sööks, niiet sügise saabumine saab ilmselt jälle raske olema nagu alati ...

Kui aga söömisest jääb marju üle ja sügavkülm ka juba hakkab täis saama, siis võib neid näiteks koogi peale sättida. Kihiline mahlase kakaobiskviidi ja tumeda šokolaadi-kreemiga kook on tõeline suvine maiuspala, mida võib pakkuda ka mõne pidulikuma sündmuse puhul. Kaunistamiseks saab ära kasutada meelepäraseid marju alates (mets)maasikatest, lõpetades erinevate mustikate, sõstarde ja vaarikatega, mis just praegu on parimad!


Koogi võid teha ka neljakihilise, selleks kahekordista taina ja kreemi kogused. Kook küpseta sel juhul kahes 20 cm läbimõõduga vormis ja lõika kumbki pooleks.

Kui soovid teha kooki nisujahuga, siis kasuta 130 g nisujahu ning vähenda sooda (kasuta 1,5 tl asemel 1 tl) ja küpsetuspulbri (kasuta 1 tl asemel 0,5 tl) kogust.

Kook on piisavalt mahlane ja kui see saab enne söömist mõned tunnid (veel parem üleöö) seista, siis ei ole biskviite vaja immutada. Kui aga soovid koogi serveerida u tund pärast kokku panekut, siis soovitan neid vähese kohviga (u 0,5 - 1 dl) igaks juhuks niisutada.

Soovitan selle taina tegemiseks kasutada lauamikseri (nt Electrolux'i Assistent) tainalaba, sest nii saab taina kõige lihtsamalt ja kiiremini kokku segada; kreemi vahustasin sama mikseri vahustamisotsikuga.

Postitus valmis koostöös Electroluxiga, kelle inspiratsiooni- ja retseptiportaalis Lisa elule maitset on olemas ka see retsept koos fotodega tegevuskäigu igast etapist.


Kook:
80 g riisijahu, 60 g maisijahu ja 40 g toortatrajahu
150 g peensuhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
40 g maitsestamata kakaopulbrit
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl soodat
1,2 dl keefiri
0,6 dl neutraalse maitsega õli
1 muna
1 sl konjakit või brändit
1,2 dl kuuma kohvi

Aseta sõelutud jahud suhkrute, kakaopulbri, soola, küpsetuspulbri ja soodaga kaussi ning sega korralikult läbi. Teises kausis sega keefir õli ja lahtiklopitud munaga. Lisa märg segu kuivainete juurde ja sega ühtlaseks tainaks. Lase mikseril töötada aeglasel kiirusel ja vala aeglaselt hulka alkoholiga segatud kohv. Sega kuni tainas on ühtlane. 

Vala tainas 20 cm läbimõõduga lahtikäivassse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ning mille ääred on võiga määritud ja jahu või suhkruga üle puistatud. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 40 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogipõhjal u 30 minutit vormis taheneda, eemalda vormist ja lase restil täielikult jahtuda.

Juustkreem:
100 g tumedat šokolaadi
2 dl vahukoort
200 g toasooja toorjuustu
50 g tuhksuhkrut

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil. Sega ühtlaseks ja lase pisut jahtuda. Aseta vahukoor, toorjuust ja suhkur kaussi ning vahusta ühtlaseks kreemiks. Vala šokolaad samal ajal edasi vahustades kreemi hulka, vahusta ühtlaseks. 

Lõika jahtunud koogipõhi pooleks ja aseta üks pool serveerimisalusele. Võid ümber panna lahtikäiva vormi ääre, et kook kreemiga ilusti vormi hoiaks. Laota peale pool šokolaadi-juustukreemist. Aseta sellele omakorda teine koogipool ja kata ühtlaselt ülejäänud kreemiga.

Hoia kooki enne söömist vähemalt tund aega külmkapis, et kreem jõuaks taheneda. Võta vormi äär ümbert ning kaunista marjade ja šokolaadilaastudega. 


3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere! Olen juba mõnda aega otsinud kihilise šokolaadikoogi retsepti, mis oleks sobilik sünnipäevadele ja ka toorjuustukoogi sõpradele. See kook tuli täitsa hea aga kas oskate soovitada, et milline võiks olla selle koogi põhi, kui tahaks kõvenat põhja. Tort oleks siis kõvem põhi - kreem (topelt toorjuustuga, ehk on ka hea?) - biskviit- kreem, biskviit, moos või marjad, kreem - biskviit - glasuur, kaunistused (mandlid andsid head tekstuuri juurde). Kas nii võiks tulla hea kook? :)

Silja Luide ütles ...

tere, ma päris hästi ei saa aru, mida te “kõvema” põhja all silmas peate ... kui muretainast, siis blogis on ohtralt selle retsepte. kui soovite, et biskviit oleks kõvem, siis ma ei oska kahjuks nõu anda, sest biskviit peab olema kerge, õhuline ja mitte liiga kuiv. kõva biskviidi saab siis, kui kasutada nisujahu, ja tainast hoogsalt segada - siis aktiviseerub gluteen juba enne küpsetamist ja tulemuseks on kõva (ja tuim) mitte kohev biskviit.

Anonüümne ütles ...

Tere! Mõtlesin jah teistsugust tainast, nt nagu juustukookidel on küpsisepõhi. Aga aitäh hea vihje eest - proovin muretaignaga. Selle peale ei tulnud.