neljapäev, 10. august 2017

Soe suitsumakrelli salat värske kartuli ja mee-sinepi kastmega



See on lihtsalt uskumatu, kui palju müüte levib tänapäeval söömise ja toidu kohta alates sellest, kuidas terve inimene peaks vältima teravilju ja piimatooteid, sest need on tervisele kuidagi kahjulikud lõpetades sellega, et hommikune piimaga keedetud puder või kartul teeb kedagi paksuks ... :D No ei tee! Need on tõest väga kaugel olevad arusaamad, mida paljud inimesed kas teadmatusest või pahatahtlikkusest hoogsalt levitavad, ning millel ei ole mittemingisugust teaduslikku alust! Inimene võib tõesti paksuks minna, kui ta tarbib päeva jooksul rohkem energiat kui ära kulutab, aga kindlasti ei ole selles süüdi tervislikud toiduained nagu täistera- või piimatooted (ega nende omavaheline ühendamine) ega mõni aedvili nagu näiteks kartul. Selge on see, et mitte ühegi asjaga ei tohi üle pingutada - sealhulgas ka liigne vee joomine võib hoopiski kahjulik organismile olla. Lähtuda tuleb ikka tasakaalustatud ja mitmekülgse toitumise põhimõtetest ning vaadata, et toidust saaks vitamiine, mineraale, kiudaineid jm, ning eriti oluline on jälgida portsjonite suuruseid, sest ka väga tervislikke asju liiga palju süües (ehk rohkem, kui kulutame) võib ikkagi kaal tõusma hakata. Kaalu tõusus aga ühtegi toiduainet ega nende gruppi süüdistada ei tasu (üksi asi, sh ka suhkur pole kuidagi paha või süüdi selles, et inimene liiga palju seda tarbib), vaid tuleb ikka oma söömisharjumused kriitiliselt üle vaadata ja vajadusel korrektuurid teha. Elagu terve mõistus! :)

Praegusel ajal on kartulit jäänud meie toidulaual teenimatult väheseks, kuigi tegemist on ohtralt kasulikke toitaineid sisaldava, tervisliku ja suhteliselt kalorivaese köögiviljaga, mis on ideaalne dieettoit. Eriti just nooremad inimesed valmistavad kartuliroogi harva, peamiselt on see viimasel ajal lisand, mida saab vanematel ja vanavanematel külas käies. Riis ja makaronid, mis tänapäeval on eriti popid, jäävad kasulike toitainete sisalduse poolest kartulile kõvasti alla, samas on need aga oluliselt energiarikkamad (100 g kartulit annab keskmiselt 70 kilokalorit; riis ja makaronid aga umbkaudu 370).

Sordist ja kasvuoludest sõltuvalt sisaldavad kartulimugulad 75-80% vett, 7-20% tärklist, keskmiselt 2% bioloogiliselt täisväärtuslikku valku, 0,4-0,6% kiudainet ja 0,2% rasva, peale selle kõiki organismile vajalikke mineraalaineid, sealhulgas mikroelemente. Erilist tähelepanu väärib kõrge kaaliumi-, fosfori- ja kaltsiumisisaldus. Kartulis on kõiki vees lahustuvaid vitamiine, sealhulgas keskmiselt 15 m% C-vitamiini, mis kõige paremini säilib koorega keedetud, aurutatud või küpsetatud kartulites. Lisaks ka B-grupi ja A-vitamiini. Kartulivalgus on olemas kõik asendamatud amonohapped ja need on bioloogiliselt sobivas vahekorras, mistõttu kartulivalk on võrreldav kõrge väärtusega loomse valguga, millest inimene omastab ligikaudu 70%.



Loomulikult ei pea siin salatis kasutama vana head skumbriat ehk makrelli, kuigi minu arvates see on väga mõnus nii selle salati sees ka muidu, samuti on see pisut alahinnatud kala, mis sarnaselt kartuligagi meie toidulauale liiga harva jõuab.

Värskeid kartuleid küpsetan reeglina auruahjus, et neis võimalikult palju toitaineid säiliks, järgmisel päeval aga lõikan ülejäänud küpsed kartulid sektoriteks, piserdan peale õli ja puistan maitseaineid (sool, pipar, ürdid) ning röstin ahjus krõbedaks. Nii esimesel päeval aurutatuna kui ka järgmisel krõbedana on värsked kartulid tõeliselt head ja sobivad suurepäraselt salatitesse ning erinevate lisanditega (suvisel ajal on mul lemmik kukeseenekaste või lihtsalt sibula ja võiga praetud kukeseened) nautimiseks.

Jätkub neljale; aega kulub 30 minutit

500 g varajasi väikeseid kartuleid
12 vutimuna
200-250 g suitsumakrelli ehk -skumbriat
400 g kirsstomateid
little gem salatipead või u 100 g muud meelepärast salatit
peotäis maitserohelist (nt tilli, murulauku, rohelist sibulat) 

Kaste:
1 sl mahedat (nt Dijoni) sinepit
1 sl vedelat mett 
3 sl extra virgin oliiviõli
värskelt jahvatatud musta pipart
soolahelbeid

Keeda või auruta kartuleid kuni need on pehmed. Nõruta ja lõika suuremad kartulid kas pooleks või neljaks.

Aseta vutimunad külma veega kastrulisse ja lase keema tõusta. Keeda soovi korral 1-2 minutit (kui soovid vedelat sisu, siis võta kastrul kohe tulelt kui vesi keema läheb). Aseta vutimunad külma veega täidetud nõusse, lase seista ja eemalda seejärel koor. 

Sega puhastatud ja tükkideks rebitud kala pooleks või neljaks lõigatud kirsstomatite ja hakitud  või tükkideks rebitud salatiga. Jahvata peale musta pipart.

Kastme jaoks sega sinep meega, maitsesta musta pipraga ning sega visplit kasutades ühtlase nirena niristades sisse oliiviõli. 

Lisa kartulid salati hulka, aseta peale (pooleks lõigatud) vutimunad, vala peale kaste, puista hakitud maitseroheline, jahvata soovi korral veel pipart ja puista soolahelbeid ning serveeri kohe.

Kommentaare ei ole: