pühapäev, 27. august 2017

Suvine mustikasmuuti


Pärast toredat nädalavahetust mere ääres üliilusas Spithamis tundub mulle küll, et suvi kestab veel, kuigi sügisesi noote nii varahommikuse/hilisõhtuse jahedama õhu, punaste pihlakate ja pohlade kui ka varasemalt pimedaks minevate õhtute näol on juba omajagu. Samas sain veel nädal tagasi hommikul pärast kella 5 pulmast koju jalutades teha seda kleidi väel ilma, et oleks pidanud jakki  selga panema (ei haaranud seda peole kaasagi) või salli kotist välja võtma, niiet eks ta selline kahe aastaaja vahepealne mõnus üleminukuperiood ole ... :)

Kasutasin smuutis tavapärase maitsestamata jogurti ja keefiri asemel hoopis rjaženkat. Olen seda mahedikku juba korduvalt teinud, aga juba esimesel korral olin üllatunud, kui mõnusa maheda maistega smuuti on - keefiri mekki on hoopis rohkem smuutis tunda, kui rjaženka oma. Kasulikke aineid olevat selles pikalt hautatud hapupiimatootes sama palju kui piimas, aga need pidavat paremini imenduma. Rjaženka sobib hästi ka selle ülimõnusa suvikõrvitsaleiva sisse, mida ma - nagu eelmisel suvelgi - pidevalt küpsetan, sest suvikõrvitsatega on jälle "uputama" hakanud :)

Smuuti jääb üsna paks, sest mulle sellised meeldivad:) Lisaks on paksud smuutid mitte ainult mõnusamad vaid ka pisut ehk kasulikumad ehk "paksud smuutid, peenikesed inimesed";-) Kui Sulle aga meeldib vedelam smuuti, siis lisa julgelt meelepärast hapupiimatoodet (rjaženkat või keefiri), et enda jaoks ideaalne konsistents saada. Kusjuures, pärast seismist läheb see mahedik eriti paksuks, täitsa tarretiselaadne konsitents tekib. Ilmselt on see tänu banaanide suurele pektiinisisaldusele, mis smuuti külmas tarretab. 

Olen teinud mustika-banaani mahedikku nii mets- kui ka kultuurmustikatega ja mõlemat pidi on hea. Samuti võib kasutada nii värskeid kui ka külmutatud marju. Mulle meeldib värsketega rohkem, sest külmutatud marjadega on see minu jaoks liiga külm, aga see on jällegi asi, mida saad vastavalt oma maitsele kohandada :) Õnneks turult saab veel värkseid marju ning metsaalusedki nii mõneski kohas veel mustikatest sinetavad, niiet tasub ära kasutada seda võimalust veel augusti lõpus värskelt korjatud mustikatega maiustada ;-)


2 suuremat küpset banaani
200 g rjaženkat või keefiri
300-400 g külmutatud või värskeid mustikaid
2 sl linaseemneid

Tükelda banaanid, aseta kõik komponendid kannmikserisse ja töötle ühtlaseks.

NB! Kuigi ma teen seda smuutit nii, nagu retseptis kirjas, siis pildistamise päeval sai just 2 asemel 3 banaani ja 200 g asemel 300 g rjaženkat kasutatud ning nendest kahest muudatusest tulenevalt on smuutil heledam värvus. Kuigi ka rohkema banaani ja rjaženkaga on väga hea, siis parim on ikkagi sellises proportsioonis tehtuna nagu retseptis kirjas, ehk mida rohkem marju, seda parem! ;-)

3 kommentaari:

rebane ütles ...

Mm! Mustikamõnus! Ja külmas muutub smuuti paksemaks ilmselt tänu linaseemnetele. :)

Kristi

Silja ütles ...

see võib tõesti nii olla :) peaks muidugi proovima ka muude seemnetega teha, et võrrelda, aga samas jahvatatud linasemeentest tingitud paksenemine/tarretiseks muutumine kõlab küll igati tõenäoliselt. aitäh! :)

Silja ütles ...

tegin täna sama smuutit linaseemnete asemelkanepiseemnetega ja see oli toasoojas seistes juba u 10 minutiga täitsa tarretiseks muutunud. niiet ilmselt siis ikka banaanides olev pektiin on see, mis tahenema paneb, kui just kanepiseemned ei ole sarnase konsistentsiga ... järgmine kord panen ehk päevalilleseemneid vms sisse huvi pärast:)