reede, 15. september 2017

Krõbedad küpsekartulid



Suvest on saanud märkamatult sügis, aga õnneks on küpsetatud kartulid toit universaalsed ehk sobibvad igaks aastajaks ja igaks elujuhtumiks;-) Suvisel ajal, kui värsked kartulid on eriliselt maitseküllased ja vitamiinirikkad, tasub neid aga alati muudele süsivesikuallikatele (makaronid, riis) eelistada. Varajasi väikeseid mugulaid ei ole vaja isegi koorida - piisab vaid puhtaks harjamisest, kuid praeguseks hakkab koor juba tugevamaks muutuma. Mina siiski ei ole veel kartuleid koorima hakanud, vaid hõõrun kartulid enne aurutamist harjaga puhtaks.

Kui eelmisel õhtul suurem kogus valmis keeta või aurutada, siis saab ülejäägist järgmisel päeval lisaks praadimisele jm võimalustele (nt pirukasse või ahjurooga lisamine) teha ka nn kauboikartuleid. Koorida ei ole kartuleid sel juhul vaja, ürdid annavad maitsekust ja õli krõbedust. Mina kasutan kartulite küpsetamisel pihustiga oliiviõli pudelit, kuid väga hästi sobib ka näiteks kodumaine rapsiõli. 

Ahjus krõbedaks küpsetatud kartuleid saab süüa niisama snäkina koos dipikastmega, samuti pakkuda (grillitud) liha- ja muude toitude lisandiks. Minu arvates on need igati head nii soojalt kui ka jahtunult.


Jätkub kuuele; aega kulub 1 h

u kilo keedetud või aurutatud kartuleid
meelepärast õli
soola
värskeid või kuivatatud ürte - tüümianit, punet või rosmariini

Lõika kartulid sektoriteks või muul endale meelepärasel moel tükkideks ja laota ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista kartulitele õli ja sega läbi nii, et need oleks ühtlaselt õliga kaetud; võid kasutada ka pihustiga õlipudelit. Maitsesta soolaga ja puista kartulite peale meelepäraseid kuivatatud ürte; kui kasutad värskeid ürte, siis laota nende oksad kartulite vahele.

Küpseta kartuleid ahjus 220 kraadi juures u 45 minutit kuni kartulid on pruunistunud. Sega kartuleid korra või kaks küpsetamise ajal, kui soovid, et need oleks ühtlaselt pruunistunud.

Kommentaare ei ole: