kolmapäev, 13. september 2017

Šokolaadi-marmorkook marjakattega (eriti lihtne!)


Väheste koostisosadega lihtne kook on jõukohane valmistada lastelgi, sest koostisosi on vähe ja tegevuskäik eeldab vaid pisut vahustamist, sulatamist ja segamist. Olen seda kooki teinud juba mitmeid kordi erinevate šokolaadidega alates tavalisest tumedast (ülemisel fotol) lõpetades erinevate maitsetega piimašokolaadidega (nt amaretto ja kirsi ning kohvi ja mandli - järgmisel pildil). Kõigiga neist on välja tulnud suus sulav maius, kuid väliselt on tumeda šokolaadiga kook minu arvates pisut efektsem tänu kontrastsele välimusele.

Marjadest vali need, mida parasjagu sügavkülmast võtta, turul või poes saada või mille järele lihtsalt isu on:) Külmutatud marjad sulata ja nõruta enne, välja valgunud vedelikku saad kasutada koogikatte tegemiseks (nagu siin tegin). Aga alati võid puistata peale ka lihtsalt šokoolaadilaaste või hakitud šokolaadi.

Kui kook ei pea olema gluteenivaba või on soov veelgi lihtsamalt läbi ajada, siis võid põhja valmistada ka küpsistest. Selleks purusta 1 pakk (180 g ) meelepäraseid (nt šokolaadi või vanilli) küpsiseid köögikombainis, sega 70 g sulatatud võiga ühtlaseks massiks ja pressi koogivormi põhja.


Kui aga kasutad pähkleid, siis soovitan võtta eelnevalt röstitud ja kooritud variandi. Selliseid sarapuupähkleid müüakse poes, aga saab ka väga lihtsalt ise teha. Koorimata pähklid ei hakka kokku,  vaid jäävad pigem puruks, mistõttu põhi jääb pudisev, kuid samas P nt leiab, et selline tükiline põhi on palju maitsvam ja mõnusam ...:) Seega soovitan proovida erinevaid variante ja valida just endale meelepärane välja nii põhja, täideses kasutatava šokolaadi kui ka marjade osas ;-) 

Kook ilmus 1. septembri puhul ka D-kokaraamatus.


Põhi:
100 g (röstitud ja kooritud) metspähkleid
20 g kookoshelbeid
1 sl kookosõli
1 sl muscovado siirupit (soovi korral)

Aseta kõik asjad köögikombaini ja töötle ühtlaseks kleepuvaks massiks. Pressi 20 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga ja mille ääred on kergelt õlitatud või samuti küpsetuspaberiga kaetud. Aseta 30 minutiks külmkappi tahenema. 

Täidis:
300 g tumedat või piimašokolaadi (võib olla nt amaretto-, kirsi-, vaarika- vm maitseline)
200 ml (1 pakk) vahukoort
300 g toasooja toorjuustu

Tükelda šokolaad ja sulata kas madalal kuumusel paksupõhjalises potis või vesivannil ühtlaseks massiks. Lase pisut jahtuda.

Vahusta vahukoor tugevaks vahuks, samuti vahusta toorjuust. Sega vahukoor spaatlit kasutades õrnalt juustu hulka. Lisa sulatatud šokolaad ja sega kergelt läbi nii, et täidis jääb siiru-viiruline.

Vala täidis koogipõhjale ja lase külmkapis vähemalt 6 h taheneda (veel parem üleöö). Kaunista kook kas šokolaadilaastude või marjadega, soovi korral tee peale tarretisekate nagu maasikatega koogil.


Kate:
200-300 g marju (vaarikaid, maasikaid, mustikaid vm)
1 dl tarretisesuhkrut

Laota marjad koogile. Vala kastrulisse 2 dl vett ja lisa pidevalt segades vähehaaval tarretisesuhkur. Keeda, kuni vedelik selgineb, lase pisut jahtuda ja tõsta supilusikaga või nirista otse potist kõigepealt marjadele õhuke kiht, seejärel paksem kiht. Aseta kook veel korraks külmkappi, et ka kate taheneks. 


Kommentaare ei ole: