teisipäev, 31. oktoober 2017

Pruunistatud või ja vanillikreemiga kõrvitsakook


Täna õhtul on Halloween! Meilgi juba tähistatakse seda päris laialdaselt, niiet kes peole tahab minna, see leiab kindlasti ohtralt variante :) Kirjutasin Halloweenist (tähendus, päritolu jms), mis muideks on kristlik püha, pikemalt laupäevaleht LP-s, kus ma jagasin ka kahte väga mõnusat kõrvitsamaiuse retsepti - tervislikud kaerahelveste, banaani, tumeda šokolaadi ja pähklitega batoonid ning toorjuustu ja kohupiimaga põhjata kook krõbedate mandlilaastudega. Mõlemad on lihtsad ja vähese vaevaga valmivad tõeliselt nauditavad magustoidud, millega on kerge sõpru võita ;-)

Sama võib öelda selle kihilise kõrvitsakoogi kohta, mille retsept ilmus ka D-kokaraamatus. Vürtsikas biskviit saab mahlasuse kõrvitsapüreest ja keefirist; karamelline maitse tuleb aga pruunistatud võist ja roosuhkrust. Kui Sa ei soovi võid pruunistada ehk valmistada nö pähklivõid, siis lihtsalt sulata või ja lisa see tainale. Ja loomulikult ei ole see ainult Halloween’i õhtuks mõeldud kook, vaid sellega võib end hellitada aastaringselt ;-)

Kook on mahlane veel mitu päeva pärast küpsetamist. Kui põhjad päev varem valmis teed, siis hoia neid toatemperatuuril õhukindlalt kilesse või küpsetuspaberisse mässituna; kui oled koogi kokku pannud, siis hoia seda külmkapis.

Kui kook ei pea olema gluteenivaba, siis kasuta maisi- ja toortatrajahu asemel 320 g nisujahu ning lisa küpsetuspulbrit ja soodat 1 tl asemel kumbagi 0,5 tl.


Põhi:
170 g võid
120 g toortatrajahu
200 g maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1,5 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl soola

400 g kõrvitsapüreed
220 g peensuhkrut
70 g pruuni suhkrut (hele või tume muscovado)
2 sl vanillisuhkrut
3 toasooja muna
1,7 dl keefiri

Aseta tükeldatud või kastrulisse, lase sulada ja seejärel “küpseda” aeg-ajalt kastrulit keerutades u 4 minutit kuni või on kuldpruuniks muutunud ja kergelt pähklise lõhnaga. Kurna läbi tiheda sõela kaussi ja lase 15 minutit jahtuda. 

Sega sõelutud jahu kuivainetega; teises kausis sega kõrvitsapüree suhkrute, lahtiklopitud munade ja keefiriga läbi. Lisa kuivained kõrvitsasegule, sega läbi ja seejärel lisa õrnalt vispeldades hulka pruunistatud või. 

Jaota tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud kahe u 22 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi vahel. Et kooki oleks lihtsam kätte saada, võid vormi põhja asetada küpsetuspaberi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 25-30 minutit (sõltuvalt vormi suurusest) kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui kasutad pöördõhu režiimi ja küpsetad mõlemat põhja korraga, siis peaks ahju temperatuur olema 150 kraadi ja aega kulub umbes sama palju. Lase kookidel vormis u 10 minutit tahendeda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma.  

Kreem:
60 g toasooja võid
400 g toasooja toorjuustu
1 sl vanillisuhkrut
200 g tuhksuhkrut

Aseta kõik kreemi koostisosad kaussi ja vahusta ühtlaseks kreemiks. Kui soovid kreemi koogile pritskotiga panna, siis tasuks sellel enne u pool tundi külmkapis taheneda lasta. Kui ei, siis aseta üks jahtunud kook alusele, määri sellele ühtlaselt pool kreemist, aseta peale teine pool ja laota sellele spaatli abil ülejäänud toorjuustuvaht.


Kommentaare ei ole: