kolmapäev, 6. detsember 2017

Mandlijahu ja kõrvitsaga šokolaadikook, üsna tervislik ;-)


Kõrvits on minu arvates ideaalne köögivili talviseks kokkamiseks! Ajal, mil kodumaiseid marju saab vaid sügavkülmast ja värsket kohalikku aed- ja puuviljagi harva, on eriti hea, et kodus on alati mõni ilus kuldkollane ja oranž kõrvitsaline oma aega ootamas. Kõrvitsad sobivad küll ideaalselt ka kodu kaunistama, kuid millal veel teha üks mõnus tummine ja mahlane, aga samas üsna tervislik šokolaadi-kõrvitsakook, kui mitte nüüd?!? Võtad ühel sombusel, külmal ja hallil päeval tüki (veel parem kaks või kolm) seda kooki ja päike tuleb kohe välja! Kes ei usu, sel tuleb järele proovida ;-)

Koogis on üsna vähe võid ja suhkrutki võib vähendada, samas sisaldab küpsetis kasulikku kõrvitsapüreed, mandlijahu ja tumedat šokolaadi. Kahjuks ei ole see nii taljesõbralik, kui see kõrvitsa-brownie, kuid samas siiski üsna tervislik, vähemalt minu kriteeriumite järgi ;-)

Kõrvitsapüree võib valmistada kõrvitsat ahjus 180 kraadi juures pehmeks röstides (lõika enne viiludeks ja puhasta). Mina aga teen enamasti suurema koguse valmis ja võtan siis sügavkülmast, kui vajadus tekib. Kui kasutada küpsetamisel sügavkülmutatud kõrvitsapüreed, siis tuleb see reeglina enne taina hulka segamist sulatada ja tihedal sõelal üleliigsest vedelikust nõrutada.

Suhkrutest olen kasutanud selles küpsetises nii tumedat muscovado’t kui ka demerara’t, kuid sobivad ka fariinsuhkur ja hele muscovado, samuti täiesti tavaline valge suhkur. Metspähkli- või mandlijahu võid jahvatada kas kohviveskis või kasutada (veebi)poes müüdavaid jahusid; sobivad ka vähendatud rasvasisaldusega või õlivabad pähklijahud. Kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta maisijahu; kui ei, siis on nisujahu hea valik.

Küpsetamisega ole ettevaatlik - selline šokolaadikook peaks jääma seest niiske. Kui liiga kaua küpsetada, on tulemuseks kuivapoolne keeks või saialaadne tekstuur. Külmkapis säilib kook mitu päeva ja läheb iga päevaga järjest paremaks. Problemaatiline on ainult, kuidas maius sinna külmkappi üldse saada, sest enamasti on see ülikiirelt laualt kadunud :)

Retsept sündis koostöös Electroluxiga ning ilmub varsti koos fotodega igast valmistamisetapist portaalis Lisa elule maitset.


Kook: 
60 g võid
120-150 g pruuni suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 muna
1 sl brändit, konjakit, rummi või külma kanget kohvi
200 g kõrvitsapüreed
50 g naturaalset magustamata kakaopulbrit
70 g maisi- või nisujahu
50 g pähkli- või mandlijahu
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
100 g tumedat šokolaadi
 0,5 tl jahvatatud ingverit või peenestatud kardemoni või 1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)

Sulata või madala kuumusel ning klopi suhkrute ja munadega ühtlaseks. Sega hulka kõrvitsapüree ja alkohol või kohv, seejärel kakaopulber. Sega jahud läbi küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa tainale. Tükelda šokolaad ning sega samuti tainasse, soovi korral lisa ka meelepärane maitseaine. 

Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksemasse neljakandilisse või suuremasse (26-28 cm läbimõõduga) ümmargusse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, aga ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Silu pind ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 20-25 minutit kuni kook on äärtest tahenenud ja läbi küpsenud, keskelt veel pisut võdisev. Lase koogil vormis jahtuda ja valmista glasuur.

Glasuur:
30 g võid
100 g tumedat šokolaadi
2-3 sl piima

Tükelda või ja šokolaad ning sulata vesivannil või paksupõhjalises nõus madalal tulel. Lisa piim, sega ühtlaseks ja laota koogile. Lase enne koogi lahti lõikamist ja serveerimist glasuuril taheneda. 

Kommentaare ei ole: