esmaspäev, 11. detsember 2017

Spagetid kanafilee ja tomatikastmega


Kuna ma ikka päris sageli kuulen seda, et mu blogis on liiga vähe “päris” toitu, kuid liiga palju kooke ja muud magusat kraami, siis proovin rohkem jagada ka soolaste roogade retsepte :D Kerge see ei ole, sest just eile küpsetasin ühe konjakis seisnud ploomide, martsipani, šokolaadikatte, piparkoogivürtside ja kreeka pähklitest gluteenivaba põhjaga juustukoogi, mille retsepti tahaks kohe(!!!) jagada. Kook ise sai hea ja pilt tuli ka välja, mistõttu on eriti kahju seda ootele panna, kuni see on avaldatud ühes väljaandes. Tore oleks ju kohe esimese emotsiooni pealt kuulutada, et sündis uus lemmik-jõulukook!!!:) Aga no mis teha - kasvatan iseloomu ja jagan hoopis üle kuu aega tagasi valminud tomatikastme ja kanafileega makaroniroa retsepti, mis on juba erinevates väljaannetes ilmunud (nt Eesti Ekspressis). Õnneks on kõht hetkel kooki täis söödud, niiet piltide vaatamine isu ei tekita, aga tühja kõhuga tuleks pasta isu peale küll, sest tomatikaste, kana ja parmesan on minu jaoks üks igati mõnus kooslus olgu seal juures siis ka makaronid või mitte! :) 

Et detsembris on päevakorral jõulutoidud, siis tuletan meelde, et terve hulk igasuguseid pühadeks sobivaid toite on olemas siin. Nende hulgas on nii magusaid küpsetisi, kingituseks sobilikke komme jm asju kui ka liha- ja kalaroogasid. Täna õhtul aga küpsetan ühes sügavkülmas seisnud heast mustast seemneist pakatavast leivast krõbedaid õhikuid, mida hea külalistele pakkuda või ise külla kaasa võtta. Retsept on mul blogis juba peaaegu kuus aastat(!) - avaldasin selle 30. dets 2011.a. - kuid kasutusel veel siiani nagu näiteks mu kaks väga head piparkoogitaina retsepti ;-) Lihtsama variandiga saavad ilmselt hakkama lapsedki; keerulisem aga on jõukohane täiskasvanutele ja on kindlasti natukest lisavaeva väärt! Kes aga soovib gluteenivabu piparkooke, siis ka need on täitsa head;-) 

Soovin kõigile head kokkamist ja mõnusat pühadeaega!!!


Kanafileed tasuks erinevalt veiselihast praadida keskmisest pisut madalamal kuumusel, et need ka seest ilusti ära küpseks; kõrge temperatuuri puhul kanafilee küll pruunistub väljast poolt, kuid jääb seest tooreks.

Aega kulub u 50 minutit; jätkub neljale

400 g spagette
2-4 (500-600 g kokku) kanafileed
2 sl võid
2 sl õli
1 keskmine sibul
4 küüslauguküünt
1 tl paprikapulbrit
200 g kirsstomateid
3 sl  passata’t (soovi korral)
2 purki (480 g kokku) terveid tomateid omas mahlas
1 tl kuivatatud ürdisegu (nt Vahemere, Provence’i)
soola, suhkrut, värskelt jahvatatud musta pipart
basiilikulehti ja parmesanilaaste või riivitud parmesani (parmesani asemel sobib ka muu kõvem ja tugevamaitselisem juust)

Aseta kanafilee küpsetuspaberi või toidukile vahele ja tambi tömbi esemega jämedamat osa pisut õhemaks, et filee oleks ühtlase paksusega. Suuremad fileed võid soovi korral pooleks lõigata. Maitsesta soola ja pipraga.

Haki sibul ja küüslauk peeneks. Poolita kirsstomatid, suuremad lõika neljaks. Haki ka konservtomateid väiksemaks. Keeda spagetid vastavalt pakendi juhistele ja nõruta.

Kuumuta pannil 1 sl õli ja 1 sl või ning prae selles kanafileed keskmisest pisut madalamal kuumusel mõlemalt poolt kuni need on läbi küpsenud ja kuldpruuniks muutunud. Tõsta liha pannilt.

Aseta pannile ülejäänud õli ja või ning prae selles sibulat u 8 minutit kuni see on pehme ja klaasjas, lisa küüslauk ja prae veel u minut. Seejärel lisa paprikapulber ja kuumuta veel segades minut. Nüüd astea pannile värsked ja konservtomatid koos purgis olnud vedelikuga, samuti ürdisegu ja soovi korral ka passata ning ning lase õrnalt podisedes kastmel u 30 minutit keeda kuni see on ühtlaselt paks. Maistesta soola, suhkru ja pipraga ning aseta kanafileed kastme sisse. Serveeri koos spagettidega, puista peale juustu ja basiilikulehti.

Kommentaare ei ole: