kolmapäev, 13. detsember 2017

Vürtsikad kaerahelbe-kõrvitsamuffinid (väga tervislikud!)


Kõrvitsamuffinid olid novembrikuise ajakirja Pere&Kodu retseptilisa esikaanestaariks :) Ma ise ei olnud fotoga üldse eriti rahul - minu arvates need maitsevad 10x paremini kui pildi järgi arvata võiks, aga ju siis toimetaja ei olnud nii kriitiline pildi suhtes nagu ma ise ...:) Jagasin juba siin ühte sealt ajakirjast pärinevat minu loodud retsepti - juustu-šokolaadikooki, kuid tegelikult oli seal ka kuus soolast toitu. Tänase jaheda lumise ilmaga aga tundusid ideaalsed just tervislikud kõrvitsamuffinid, sest imehead soojendavad “jõuluvürtsid” on neis ilusti olemas. Kaneel, ingver, kardemon ja muskaatpähkel on muidugi aastaringselt superhead - mina kasutan neid igasugustes toitudes ja küpsetistes, turgutavast Masala Chai'st rääkimata. Aga ju siis enamik inimesi seostab neid tõeliselt häid maitseaineid just pühadega, et neid “jõuluvürtsideks” nimetatakse nagu tänahommikusest Terevisioonist kõrva jäi:)

Igal juhul on muffinid vägagi toitainerikkad, sisaldades lisaks vürtsidele igasuguseid kasulikke asju, sh vitamiine ja mineraale. Kaerast saab lisaks ka kiudaineid; kõrvits ja jogurt aga teevad muffinid eriti mahlaseks ilma, et oleks rasvainet üldse vaja lisada. Kui sul ei ole kodus kõiki maitseaineid (muskaatpähklit, kaneeli, ingverit ja kardemoni), mida mina kasutasin, siis jäta mõni neist ära või lisa meelepärast pisut rohkem. Samuti võid muffinitele maitset anda hoopis vanillisuhkru, -ekstrakti või -pastaga.

Muffinitaina saab mugavalt ja kiirelt valmistada kannmikseris, mistõttu kogu protsess on hästi kerge ega tekita eriti musti nõusid. Argiõhtule sobivalt on maius lisaks kiire valmimisele igati tervislikud ja kalorivaesed - ühes muffinis on alla 150 kilokalori.

Kõrvitsapüree jaoks laota puhastatud (koore võib eemaldada ka pärast küpsetamist) ja sektoriteks lõigatud kõrvits ahjuplaadile ning küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit kuni see on pehme. Lase jahtuda ja püreesta. Kõrvitsapüree, mida lähipäevadel ära ei kasuta, aseta karpidesse ja seejärel sügavkülma. Kui kasutad juba külmutatud ja sulatatud kõrvitsapüreed, siis nõruta see enne tainale lisamist tihedal sõelal ja mõõda seejärel välja retseptis ettenähtud kogus.

160 g kaerahelbeid
2 muna
1 dl (u 100 g) vahtra- või suhkrusiirupit või vedelat mett
2,4 dl (u 200 g) kõrvitsapüreed
2,4 dl Kreeka vm paksemat maitsestamata jogurtit
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
näpuotsatäis soola
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl peenestatud kardemoni

Aseta kaerahelbed kannmikserisse või köögikombaini ja töötle jahuks (kulub u 1 minut), lisa ülejäänud ained ning töötle 1-2 minutit kuni tekib ühtlane ja kreemjas tainas. Vala tainas võrdselt 12 muffinivormi, mis on kas õliga määritud või kaetud küpsetuspaberi tükiga.

Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit või vajadusel kauem kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase muffinitel u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma.


Kommentaare ei ole: