reede, 9. märts 2018

Jahuvaba rullbiskviit kahe šokolaadiga


Blogisse saab nüüd järjekordne šokolaadiküpsetis (retsept ilmus eelmisel laupäeval LP-s) ja lõpetasin just 100-grammise tumeda šokolaaditahvli söömise, aga midagi ei ole teha - šokolaad mulle tõeliselt meeldib, eriti külmal ajal:) Ja eriti veel meeldib mulle ohtra šokolaadiga rikkalikke küpsetisi teha, sest need on niiiiiii head!!! Enda tehtud koogid on alati parimad ja üliharva juhtub, et väljas süües mõnes kohas tõeliselt hea konditritoote avastan. Küll aga lasen kohvikus käies alati hea maitsta korralikel värsketel saiakestel, sest ahjusoojana on need lihtsalt vastupandamatud. Ise teen pärmitainast saiakesi võrreldes muude asjadega üsna harva, sest nende “eluiga” on niivõrd lühike, see-eest aga šokolaadist küpsetised võivad külmkapis suisa nädalakese seista, kuigi tavaliselt saavad need muidugi päeva või paariga (vahel harva ka kolmega) otsa.

See tõeliselt tummine rullbiskviit mulle samuti ikka väga meeldib! Olen seda viimasel ajal päris mitu korda teinud (sh Vabariigi aastapäevaks mustikate ja rukkililleõitega, vt järgmist pilti) ja selle suur võlu on, et see õnnestub alati. Rullbiskviit on mahlane veel mitu päeva pärast küpsetamist ja läheb tegelikult seistes veel paremaks. Kreemi olen teinud mascarpone'st ja valgest šokolaadist, aga tegelikult sobib rulli vahele ka vahukoorest, toorjuustust ja kohupiimast valmistatud täidis.

Et munakollased ja -valged paremini eraldada, tuleks munad võtta otse külmkapist, et need oleksid külmad, mitte toasoojad. Biskviidi ilusti küpsetuspaberilt kätte saamiseks tuleks paber kindlasti eelnevalt võiga määrida. Marjad, mis  täidisele lisad, võivad olla ka sügavkülmutatud ja neid eelnevalt sulatada ei ole vaja, sest kogus on väike.

Rullbiskviidile saab enne serveerimist läbi sõela peale raputada tuhksuhkrut või kakaopulbrit, kuid võib valmistada ka nt selle šokolaadikreemi ja spaatliga rullile laotada.



Rullbiskviit:
180 g tumedat šokolaadi
6 suurt muna
160 g peensuhkrut

Täidis:
250 g toasooja mascarpone’t
100 g valget šokolaadi (võib olla mustikatükkidega)
2 sl koorelikööri
peotäis (külmutatud) mustikaid või vaarikaid (soovi korral)

Rullbiskviidi jaoks eralda muna kollased ja valged. Haki ja sulata šokolaad vesivannil ning lase pisut jahtuda. Vahusta munakolllased suhkruga heledaks vahuks, kulub u 3-4 minutit. Lisa edasi vahustades sulatatud šokolaad. Teises kausis vahusta munavalged kuni pehmete tippude tekkimiseni. Lisa natukene munavalgevahtu šokolaadisegule, seejärel sega spaatliga alt üles tõstes ja kaussi samal ajal keerates ülejäänud munavalgevaht kahes osas šokolaadisegu sisse proovides võimalikult palju õhulisust alles jätta. 

Vala tainas võiga määritud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (u30X40 cm), aja ühtlaselt laiali ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 20 minutit kuni biskviit on pealt kuiv ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase biskviidil u 10 minutit plaadil jahtuda. Kata seejärel puhta küpsetuspaberilehega ja aseta sellele niiske köögirätik. Lase jahtuda. Jahtunud biskviiti hoia vähemalt 2 h külmas, veel parem aga üleöö. 

Kreemi jaoks haki šokolaad peeneks ja sulata. Sega vispli abil toasooja mascarpone ja koorelikööriga ühtlaseks kreemiks, kata kauss kilega ja aseta külma. 


Laota kreem spaatliga jahtunud šokolaadibiskviidile, soovi korral puista peale marjad ja keera küpsetuspaberi abil tihedalt rulli. Kui biskviit praguneb,  ei ole midagi, sest rull jääb ikka ilusti kokku hoidma. Hoia rulli enne serveerimist u tund aega külmas, serveerimisel puista läbi sõela peale tuhksuhkrut või kakaopulbrit, šokolaadilaaste ja marju.



2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas biskviit õnnestub ka mõne tervislikuma pruuni suhkruga?

Silja Luide ütles ...

Olen küpsetanud seda rullbiskviiti alati ainult peensuhkruga ja ei ole kindel, kas pruuni suhkruga tulemus sama hea oleks. samas pean igaks juhuks mainima, et paraku ei ole pruunid suhkrud tervise seisukohast üldsegi ei tervislikumad ega ka kasulikumad, sest nende mõju organismile on ühesugune. erinevatest suhkrutest on väga hästi ja põhjalikult siin kirjutatud: http://toitumine.ee/kuidas-tervislikult-toituda/toidusoovitused/magusad-ja-soolased-naksid/suhkur-ja-magusained/kas-koik-susivesikud-on-suhkrud/lisatud-suhkrud