esmaspäev, 9. aprill 2018

Krõbe pirukas spinati ja forelliga



Selles pirukas on kõik paigas just täpselt nii, nagu mulle meeldib - tõeliselt õhuke krõbedaks küpsenud võiga tainas, palju mahlast kala ja juustune spinatisegu, millele sibul ja küüslauk eriti head mekki lisavad. Jätsin küpsetise vabaks ka üleliigsest ballastist, mis maitsele midagi ei lisa ehk see on tehtud ilma taolises pirukas tavapärase keedetud valge riisita. Tulemusega jäin nii ise kui ka teised igati rahule, niiet järgmine kord läheb retsept täpselt kordamisele mitte muutmisele :)

Nimetada võib hõrgutist forellikulebjaakaks või -wellington'iks või kutsuda mis iganes muu sobiva nimega, minu jaoks on see aga lihtsalt forelli-spinatipirukas ... :) Erinevalt toidu nimetusest (nagu artiklite puhul pealkirjast, mis on enamasti toimetaja pandud, või raamatute puhul kaanest) on mulle oluline hoopis selle sisu, aga igaüks võib enda jaoks pirukale meelepärase nime välja mõelda, kui see tema maitseelamust suurendab ;-)


Postitus sündis koostöös Purina Eestiga ja on inspireeritud Purina Gourmet Perle kassitoidust, mille erinevate maitsete hulgas on ka forelli ja spinatiga roog. Kuna mul on kaks maailma armsaimat kassi - Musi & Sofi (pildil) - siis sai seekord nii tehtud, et meie toidulaual on sama sisuga asi mis neil. Meie ehk inimesed naudime krõbedat forellipirukat, kiisud aga naudivad kugistavad (nagu ikka hea toidu puhul paraku) sarnast kalatoitu enda taldrikult põrandal.

Mõnus kasulikke toitaineid sisaldav pirukas sobib ühtviisi hästi nii õhtu-, lõuna- kui ka hommikusöögiks ning on tegelikult ideaalne ka külalistele pakkumiseks ja külla kaasa võtmiseks.  Kiisudki vaatavad sellise näoga, et hea meelega ampsaks tükikese:) Muide, forelliküpsetise juurde sobivad šampanja, valge ja roosa vein, kuid neid ei soovita oma kassidega jagada ;-)

NB! Kala ära kindlasti eelnevalt küpseta, sest ahjus veedetud poole tunniga küpseb pakseimgi filee piisavalt (isegi rohkem kui piisavalt) läbi!



Vaja läheb:
600-700 g forellifileed
soola, pipart
sidrunimahla
2 šalottsibulat või 1 väiksem või keskmine sibul
võid
1 suurem küüslauguküüs
150-200 g spinatit
riivitud muskaatpähklit
u 50 g parmesani vm kõvemat juustu (nt Forte, Saare Old)
100 g sulatatud juustu (nt Merevaik, Viola)
400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
nisujahu rullimiseks
1 muna määrimiseks
meelepärast maitserohelist (nt murulauku, sibulat, lehtpeterselli, tilli)

Tõmba kalafilee keskosast pinsettidega luud välja, eemalda nahk, maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.

Haki sibulad ja küüslauk peeneks. Prae pannil või sees kõigepealt šalottsibulat mõned minutid kuni see klaasjaks muutub (tavalise sibula puhul kulub 7-8 minutit), seejärel lisa küüslauk ja prae veel mõned minutid. Lisa spinat (kui kasutad külmutatud spinatit, siis sulata ja nõruta see eelnevalt) ja  kuumuta veel segades mõned minutid kuni spinat on närbunud. Maitsesta soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga. Vala segu pannilt kaussi, sega  hulka riivitud juust ja sulatatud juust. 

Jaota tainas kaheks ja rulli mõlemad tükid jahusel pinnal lahti. Üks tükk võiks olla väiksem ehk paksem, igast äärest u 1-2 cm laiem kui kalafilee. Aseta väiksem tainaplaat küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, sellele forellifilee (maitsesta ka teiselt poolt), kalale laota omakorda ühtlaselt peale spinatisegu, tõsta peale teine tainaplaat ja vajuta ääred kinni. Kui äär jääb liiga paks, siis lõika tainast noaga kitsamaks.

Ülejäänud tainaäärest võid teha peale meelepäraseid kujundeid (nt mina keerasin ribad spiraaliks) ja need piruka peale asetada. Määri pirukas pealt lahtiklopitud munaga (muna sega läbi natukse veega), torka kahvliga mõned augud ja küpseta ahjus 190 kraadi juures 30 minutit kuni pirukas on pealt kuldpruun. Lase pirukal pärast ahjust võtmist u 10 minutit taheneda, lõika tükkideks ja haki peale meelepärast maitserohelist. Head nautimist!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga maitsev pirukas, läheb kindlasti kordamisele!

Silja Luide ütles ...

aitäh, nii tore seda kuulda!!! :)