teisipäev, 15. mai 2018

Kohupiima-panna cotta rabarbrikastmega



Panna cotta on selline magustoit, mida tasub kindlasti ise teha! Just nii saavutad siidise, pehme ja kreemja tulemuse, lisaks saad ise meelepäraseid maitseid valida. Väljas süües ma panna cotta’t kunagi ei telli, sest see on kahjuks enamasti suur pettumus. Pole ka ime siis, et panna cotta on paljude arvates kõva tarretis, kuna just selline see kipub reeglina olema - vähese maistega ja “kummine". Täpselt nagu inimestele on alatihti vale ettekujutus pavlovast ja arvatakse, et see on lihtsalt krõbe besee. Tegelikult on kodune Pavlova kook küll pealt krõbe, kuid seest mõnusalt pehme vahukommilaadne tekstuuriga, mis sulab suus! Seega, küpsetage ise pavlovat (blogis on kuus erinevat retsepti!) ja tehke ise panna cotta’t, kui tahate parimat tulemust! :) Ainult et hoiatan ette - kui Pavlova kooki ja panna cotta't ise teha, siis väljaspool kodu on edaspidi need desserdid suure tõenäosusega veelgi rohkem pettumust valmistavad :D

Panna cotta’t valmistan viimasel ajal enamasti just tarretisesuhkur Multi’ga, sest see on lihtsam, kiirem ja mugavam, kui želatiinilehtedega mässamine. Selle suhkruga on mul blogis juba olemas  panna cotta kohvi ja koorelikööriga, teised retseptid on aga tavalise želatiiniga.

Proovi näiteks:
klassikalist vanillikaunaga panna cotta’t maasikakastmega,
valge šokolaadi ja granadillikastmega,
kohupiima ja mustikatega,
kohviga,
Kreeka jogurti ja maasikaga või
hoopis kohupiima ja mangoga varianti.

Kõik need on ühtviisi head! :)



Kreemjas vanilli ja kohupiimaga panna cotta on hapu rabarbrikastmega ülimõnus kooslus, mis üksteist ideaalselt täiendab. Hästi kiirelt valmiv ja samas ka kerge dessert sobib ilmselt kaalujälgijatelegi juhul, kui seda vahukoore asemel täispiimaga valmistada ;-)

Sellest rabarbrikastme kogusest jätkub täpselt nelja panna cotta jaoks ja midagi üle ei jää, kuid kui soovid, saad seda valmistada ka igasuguste muude magustoitude ja kookide lisandiks (nt juustukook, kohupiimakreem, pavlova, jäätis jne). Rohkelt erinevaid rabarbriretsepte on aga siin.

See panna cotta on siidjalt pehme; kui soovid tugevamat tarretist, mida saaks ka pokaalist või kausist välja taldrikule kummutada, siis lisa veel 1 dl tarretisesuhkrut ja kasuta vanillimaitselise kohupiimapasta asemel maitsestamata kohupiimapastat. 

Panna cotta:
3 dl (vahu)koort või täispiima (vähemalt 3,5%)
1 dl tarretisesuhkur Multi’t
1 sl vanillisuhkrut 
300 g vanillimaitsega kohupiimapastat

Aseta (vahu)koor või piim koos suhkruga paksupõhjalisse potti ja kuumuta segades keemiseni. Lase u 30 sekundit õrnalt keeda, võta kastrul pliidilt, sega hulka vanillisuhkur ja vala segu kaussi kohupiimapasta juurde. Sega vispliga ühtlaseks ja jaga nelja pokaali vm magustoiduanuma vahel. Lase toatemperatuuril jahtuda ja tõsta siis külmkappi tahenema. 

Rabarbrikaste:
300 g rabarberit
60 g peensuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 tl maisitärklist

Aseta tükeldatud rabarber koos suhkru ja 0,5 dl veega potti ning keeda kuni rabarber on pehme ja pisut lagunenud (kulub max 10 min). Lisa vanillisuhkur ja maisitärklis, sega läbi ja lase veel u minut või paar keeda. Vala rabarbrikaste kaussi jahtuma. Jahtunud rabarbrisegu jaota nelja panna cotta peale, soovi korral lisa värsket münti.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

Kommentaare ei ole: